Hírek

Pályabejárás a Meteor-forrás környékén

A címben máris olvashatjátok a korábbi találós kérdés megfejtését, a mini vízerőmű a forrás utáni kis patakon található.

A bejárás a Farkasnyaki-elágazástól indul le Ómassára, ott lesz a legtávolabbi frissítőpont a hosszútávon. A Bánkútra vezető műútról le kell térni a piros forrás (kör) jelzésen egy kanyon-szerű, szűk völgybe. Egy régi, nyomokban burkolatot is tartalmazó erdészeti úton átvágva indul a jelzés lefelé. Meredek lesz és több helyen bedőlt a fenyves, de azért járható… sőt itt még futni is lehet. Pillanatok alatt a víznyerőhelyhez lehet érni. A patak csörgedezését már messziről lehet hallani.

Onnan érkeztek...




...és keressétek a piros forrás jelzést az úton túl

Kalandtúra indul...

A forráskóstolás után sárgára vált a jelzés, ami pár perc múlva a Száraz-völgyben a S+ jelzésbe torkollik. Kis dagonyázás lehet, de szemben jól látható a jel. Most irány a balra le, de kukkantsatok a másik irányba is, mert visszafelé jöhettek erre is. Lesz választási lehetőség, de erről kicsit később. Most nézzetek a lábatok elé, nagy köveken kell egyensúlyozni és sűrű az aljnövényzet is. Bevallom, én rosszabbra számítottam. Nincs víz és nincs sok fabedőlés sem ezen a szakaszon. A meredek sziklafalak között haladunk tovább Ómassa irányába. Hamar nyílik a völgy és egy erdészeti feltáró úttal torkollik be az ösvény a kék sávba. Itt még pár hete nyakig ért a csalán és egyebek, de ezt is sikerült elintézni Nektek!

A Kövi Rózsa Presszóban pihenjetek egy kicsit, egyetek, igyatok, stb… jön egy kis mászás, vissza Bánkútra. A frissítés közben beszéljétek meg, hogy ki melyik útvonalat választja. Lehet a S+, a Száraz-völgy végig a Bánkúti Turistaházig, vagy a kék kerékpáros jelzés az aszfaltos úton a falu felső végéig majd tovább a régi műúton a Bánkúti vízházig, majd onnan a S+. Futóknak én az utóbbit ajánlanám. A Száraz-völgy felső felén van néhány fa bedőlve, a fotókon láthatjátok.

Itt tényleg száraz volt a völgy

A ház mellett balra vezet az utatok Bánkút felé

 

A bejárásomnak itt vége, elhagyom a tervezett útvonalat. Én jól elfáradtam, mert régen futottam, de Nektek jó utat kívánok!

Találkozunk a startban!

 

Demeter Dénes
Főszervező és az SPTT csapata

 

Utófotó: 
Egy lábatlan túratársunk a frászt hozta rám Ómassa felett, elállta az utat, majdnem a nyakába ugrottam... szerencsére se lába, se nyaka nincs, így haladtam tovább. Ő hidegvérrel kezelte a találkozást, nekem lett 200 a pulzusom... 

 

3348 Szilvásvárad Miskolci út 58.,
Orbán Ház Helytörténeti Kiállítóhely és Archeopark